Zorg rondom de OK (voor de paraveterinair)

  • Start 24-10-2024
  • 1 Dag
  • 395,-
  • Kapel-Avezaath
  • Paraveterinair

Omschrijving

Vetami

Het succesvol verlopen van een operatie is niet alleen afhankelijk van de operatie zelf. Alle onderdelen van het operatieproces zijn van belang voor een succesvol verloop van de ingreep met zo min mogelijk complicaties en een snel ontslag van de patiënt. De taken van opname en ontslag, instrumentenbeheer, steriliteit van operatiegebied en medewerkers, instrumenteren tijdens de operatie en het schoonmaken van materialen en de ruimte liggen vaak in handen van de paraveterinairen. In deze rol zijn ze sterilisatiemedewerker, operatie-assistente en contactpersoon voor de eigenaar ineen. Daarvoor is veel kennis van zaken nodig. Deze cursus is ontwikkeld om de basis te leren of op te frissen, maar ook nieuwe tools te krijgen om efficiënt met jouw tijd om te gaan en vakbewaam van je werk te kunnen genieten. Een cursus voor zowel de startende als ervaren paraveterinair met affiniteit voor de chirurgie!

Wat ga je leren?

- Kennis van de verschillende instrumenten, zowel de namen als functie

- Inrichting van de operatieruimte

- Juiste steriliteit voorafgaande aan de operatie, zowel van dier als instrumenten

- Juiste steriliteit van de professionals zelf, zowel de dierenarts als paraveterinair

- Reiniging en desinfectie van instrumentarium

Een must voor de paraveterinair die helpt bij de OK!

Het plannen van een operatie is stap 1. De eigenaar moet weten hoe de patiënt zich moet melden. Hierbij komt communicatie en beleid in de kliniek aan bod. De instrumenten moeten gecontroleerd zijn op aanwezigheid, kwaliteit en steriliteit. Hierbij komt instrumentenleer aan bod. Niets is zo vervelend als het zoeken van instrumenten terwijl de operatie al bezig is. Of dat je bepaalde instrumenten moet klaar leggen en geen idee hebt welke de juiste zijn. De operatieruimte moet gecontroleerd worden op werkende apparatuur.

Het uitvoeren van de operatie is stap 2: de hond is opgenomen en onder anesthesie gebracht (anesthesie wordt geleerd in de cursus Anesthesie voor Gezelschapsdieren van Hans Nieuwendijk en komt hier niet aan bod). Het operatiegebied moet bepaald zijn en geschoren worden. Het dier moet gepositioneerd in de operatieruimte gewassen worden. De techniek van aseptiek voor/tijdens/na wordt in theorie besproken en in praktijk geoefend. Het instrumenteren tijdens operatie kan makkelijker zijn als je de operatie kan volgen. Aan de hand van verschillende basisoperaties wordt besproken wat de functie is van de instrumenterende tijdens de operatie.

Het afronden van de operatie is stap 3: het dier moet verzorgd worden om comfortabel uit te slapen en de benodigde materialen voor ontslag moeten klaargemaakt worden (het sluiten van wonden en het aanleggen van verbanden wordt besproken in de cursus Verbanden en Hechten van Bouvien Brocks). Tips en Tricks zullen de revue passeren. Dan moet de operatieruimte opgeruimd worden en de instrumenten schoongemaakt en gesteriliseerd. Technieken, middelen en protocollen worden hierbij besproken.

Er komt veel kijken omheen een operatie wat minste zo belangrijk is als de operatie zelf. Door deze cursus kun je gestructureerd hiermee aan de slag. Want juist samen zorg je als team van paraveterinairen en dierenartsen dat een operatie succesvol is.

Locatie en datum

Begint op24-10-2024
Eindigt op24-10-2024
Cursusduur1 Dag
Prijs€ 395,- (excl. btw)
Sector(en)Paraveterinair
Vakgebied(en)Chirurgie
Differentiatie(s)Gezelschapsdieren
BedrijfVetami
LocatieHoofdvestiging
AdresLaageinde 3
4013 CT Kapel-Avezaath
Nederland
Websitehttps://www.vetami.nl
Vetami
Laageinde 3
4013 CT Kapel-Avezaath
Nederland