Vectoroverdraagbare infecties – Leishmania

  • 60 Minuten
  • 45,-
  • Online
  • Dierenarts, Paraveterinair

Omschrijving

Online Vet Training

Het webinar is online beschikbaar vanaf 20 mei 2025 en kan vanaf dat moment zelfstandig gevolgd worden. Dit webinar maakt deel uit van de webinar reeks ‘vectoroverdraagbare infecties’. Op donderdag 16 oktober 2025 van 20u tot 20u30 is er een online vragenmoment met de twee lesgevers van deze webinar reeks.

Dit webinar is geschikt voor dierenartsen en dierenartsassistenten/paraveterinairen.

Vectoroverdraagbare infecties zijn ziekten die worden overgedragen door geleedpotige vectoren zoals teken, muggen en zandvliegen. Deze infecties vormen een significant gezondheidsrisico voor zowel honden als katten en sommigen vormen ook een risico voor mensen.

In het eerste deel van de webinar serie over vectoroverdraagbare infecties komt Leishmania aan bod. Leishmania is een protozoaire parasiet die bij honden en, in mindere mate, bij katten voorkomt. De infectie wordt overgedragen door zandvliegen. De ziekte is endemisch in verschillende delen van de wereld, waaronder Zuid en Oost-Europa, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en delen van Afrika en

Azië. Klimaatverandering, en toegenomen reizen en import van straathonden en katten hebben bijgedragen aan de verspreiding naar nieuwe gebieden.

Bij honden manifesteert de ziekte zich vaak als een chronische, systemische ziekte met een breed scala van klinische verschijnselen waar multiple organen van betroffen zijn. De klinische manifestaties bij katten kunnen variëren, maar zijn doorgaans milder en minder specifiek dan bij honden.

Leishmania vormt een belangrijke uitdaging voor dierenartsen vanwege de complexiteit van de ziekte, de variabele klinische presentatie en de moeilijkheid van de behandeling. Adequate preventieve maatregelen en een vroege, accurate diagnose zijn cruciaal voor het beheer van Leishmania-infecties bij huisdieren.

In deze praktische bijscholing ligt de focus op Leishmania bij honden. Het klinisch beeld, de diagnostiek (met bespreking van de verschillende diagnostische testen), de behandeling, de opvolging en preventie van deze infectie zal in detail besproken worden.

De bijscholing duurt minimum 1 uur en bestaat uit verschillende hoofdstukken die een korte video van en vooraf opgenomen PowerPoint presentatie bevatten. Verder krijg je handouts van de volledige cursus. vragen kunnen gesteld worden op donderdag 16 oktober 2025 tussen 20u en 20u30 tijdens een live online sessie met de lesgever of via het online forum.

Het webinar blijft achteraf online beschikbaar.

Over de lesgever: Yi Cui, DVM, Dip ECVIM-ca

Yi rondde haar studies diergeneeskunde en haar internship af in 2013 aan de Universiteit van Gent en behaalde haar specialisatie in Interne Geneeskunde in 2019 in Giessen (Duitsland). Daarna werkte ze als klinisch supervisor in de afdeling Interne Geneeskunde van de Universiteit van Giessen.

Yi bouwde een uitgebreide academische carrière op in verschillende universitaire ziekenhuizen. Ze kreeg de kans om te werken met gerenommeerde professoren in haar vakgebied aan de universiteiten van Gent, Utrecht en Bern, telkens in de rol van specialist in de Interne Geneeskunde. In 2022 werkte ze een jaar in de grootste private dierenkliniek van Hong Kong, waar ze kennismaakte met het reilen en zeilen van de praktijk buiten de universiteit.

Het verkennen van nieuwe omgevingen, het leren van, en werken met verschillende experten en het ervaren van nieuwe culturen stond altijd centraal en waren essentieel voor haar persoonlijke groei. Daarom besloot ze om samen met haar partner, hun schattige katje Nidalee en avontuurlijke hond Harper de wereld te gaan verkennen, beetje bij beetje, land per land. Yi werkt sinds 2023 online, als consultant voor eerstelijnsdierenartsen bij uitdagende cases en als lesgever voor verschillende opleidingen in haar vakgebied. Ze blijft ook praktisch actief via locums in klinieken verspreid over de hele wereld. Dit vult ze aan met vrijwilligerswerk bij verschillende lokale dierenopvangcentra.

Alle cursussen zijn gratis voor OVT leden. Klik hier voor meer informatie over een lidmaatschap.

Locatie en datum

Cursusduur60 Minuten
Prijs€ 45,- (excl. btw)
Sector(en)Dierenarts, Paraveterinair
Vakgebied(en)Dermatologie, Infectieziekten, Interne geneeskunde
Differentiatie(s)Gezelschapsdieren
BedrijfOnline Vet Training
LocatieOnline
Telefoon+17789297954
Websitehttps://www.onlinevettraining.be