Paardenvoeding leerlijn

  • Start 29-08-2024
  • 3 Dagen
  • 885,-
  • Barneveld
  • Paraveterinair

Omschrijving

Aeres Training Centre Barneveld

Paardenvoeding is een essentieel component binnen de verzorging van paarden. Het draagt bij aan de gezondheid en welzijn van het paard. Er bestaan echter veel mythes over paarden en hun voeding.

Wij bieden je in samenwerking met ANIVADO, vertegenwoordigt door Dr. ing David van Doorn MSc, een paardenvoeding leerlijn aan. De cursusdagen gaan verder dan de vraag moet ik minder voeren of is dit voedermiddel “goed” of “ slecht” voor mijn paard. De leerlijn bestaat uit: Paardenvoeding 1 online leermodule, Paardenvoeding 2, 3 & 4 compleet. Als eerste start je met de Online basiscursus paardenvoeding, die je zelfstandig online volgt op het ANIVADO educatieplatform, hierna volg je de klassikale Paardenvoeding leerlijn in Barneveld.

Accreditatie
De Paardenvoeding leerlijn is geaccrediteerd met in totaal 140 licentiepunten door de KNHS. Per module is dat 35 licentiepunten.

Voor wie is deze paardenvoeding leerlijn? De Paardenvoeding leerlijn is gericht op degene die zowel een theoretische verdieping als praktische vaardigheden wil ontwikkelen met betrekking tot de Paardenvoeding.

Paardenvoeding 1 - Online basiscursus Paardenvoeding is een op zich staande cursus maar is verplicht om de Paardenvoeding leerlijn bij ons in Barneveld te kunnen volgen. De Paardenvoeding leerlijn is ontwikkeld voor professionals binnen de paardenwereld en worden op hbo-niveau gegeven.

Paardenvoeding 2 - Voeding van het (gezonde) sportpaard. De cursusdag start met een inleiding met betrekking tot voeding en bewegingsfysiologie. Daarbij wordt ook gekeken naar verschillen en overeenkomsten tussen humaan sporters en sportpaarden. Ook wordt er dieper ingegaan op de vertering van koolhydraten. Daarnaast wordt behandeld of strategieën zoals bijvoorbeeld glycogeen of elektrolyten laden bij het paard werkzaam zijn. Ook andere supplementen passeren de revue. Tijdens deze cursusdag komt wederom het voedernormenboekje (CVB) aan bod. Daarnaast ga je zelf werken met een online rantsoenprogramma. Bovenstaande onderwerpen worden behandeld aan de hand van presentaties afgewisseld met interactieve werkvormen.

Paardenvoeding 3 - Voeding van het paard met spier-,locomotie- en/of metabole problemen aan het maagdarmkanaal. De cursusdag start met een verdiepende inleiding met betrekking tot voeding en spier- en of locomotie problemen bij paarden. Diverse voedingsstrategieën komen aan de orde. In de middag wordt vooral ingegaan op de relatie tussen voeding en maagdarmgezondheid. Daarnaast komen een aantal supplementen (deel II) , gerelateerd aan het thema, uitgebreider aan bod. Doel van de cursusdag is om je inzicht te geven in waar voedingsconcepten toegepast kunnen worden. Ook ga je zelf aan de slag met een rantsoenprogramma.

Tenslotte wordt er ingegaan op de vraag wat een nutritionist kan betekenen voor de dierenarts of medisch begeleider (paraveterinair, dierenfysiotherapeut, etc.)

Paardenvoeding 4 - Voeding van het paard met onder- overgewicht, insuline, afvallen en aankomen. Tijdens deze cursusdag behandelen we de voeding van paarden en pony’s met onder- dan wel overgewicht. Ook gaan we in op de hiermee geassocieerde voeding gerelateerde aandoeningen zoals insuline resistentie, hoefbevangenheid en Equine Metabolic Syndrome (EMS).

Deze cursusdag bestaat enerzijds uit een theoretisch inleidend deel dat ingaat op de rol van zetmeel/suikers en fructaan opname door het paard. Anderzijds gaan we in deze cursus opnieuw aan de slag met het CVB boekje en het rantsoenprogramma. Je leert theoretische richtlijnen te vertalen naar een praktisch rantsoen. Ook wordt een aantal management- en voedingsmaatregelen besproken die in de praktijk worden toegepast bij paarden met een gerelateerde conditie of aandoening (graasmasker, weken, etc.). Daarnaast maakt een demonstratie van diverse voedingsmiddelen deel uit van het programma.

De modules zijn ook los te volgen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Aeres Training Centre Barneveld.

Al onze prijzen zijn vrijgesteld van BTW

Locatie en datum

Begint op29-08-2024
Eindigt op14-12-2024
Cursusduur3 Dagen
Prijs€ 885,- (excl. btw)
Sector(en)Paraveterinair
Vakgebied(en)Bijzondere dieren, Voeding
Differentiatie(s)Paard
BedrijfAeres Training Centre Barneveld
LocatieHoofdvestiging
AdresBarnseweg 3
3771 RN Barneveld
Nederland
Telefoon088 020 6123
Websitehttps://www.aerestrainingcentre-barneveld.nl
Aeres Training Centre Barneveld
Barnseweg 3
3771 RN Barneveld
Nederland