Omschrijving
Dé nascholing voor paardendierenartsen die u niet wilt missen!
In 2022 bieden de Gezondheidsdienst voor Dieren, PAVO en Virbac Nederland u weer de Klinische Avonden Paard aan. Er zijn inspirerende lezingen georganiseerd die u zowel fysiek als online kunt volgen. De inhoud van deze kennisbijeenkomst kunt u direct toepassen in uw praktijk. Wij kijken uit naar uw deelname!
Programma:
- 14.30 uur: Ontvangst met welkomstwoord Jong cluster paard van de KNMvD
- 14.45 uur: 'De do’s en don’ts van neurologisch onderzoek in de praktijk' - Dr. Joke Rijckaert, DAP Caballance
- 15.45 uur: Pauze
- 16.00 uur: 'Praktische aanpak van chirurgische spoedingrepen in het veld' - Drs. Carmen Scheffer, MVR DipECVS, freelance paardenchirurg
- 17.00 uur: Stamppotbuffet gevolgd door een presentatie op locatie
- 19.00 uur: 'Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer heb ik een advocaat nodig?' - Mr. Wibe Reddingius, Langelaar Klinkhamer advocaten
- 20.00 uur: Sluiting avond
Onderwerpen
‘De do’s en don’ts van neurologisch onderzoek in de praktijk’
Tijdens deze lezing zullen de mogelijkheden en beperkingen van het neurologisch onderzoek ten behoeve van de eerstelijns practicus worden besproken. Iedere paardendierenarts komt wel eens bij een neurologische patiënt waarbij de vraag rijst; "En nu? Hoe pak ik dit aan? En vooral: wat kan ik doen?". Aan de hand van praktijkvoorbeelden zal hierop dieper worden ingegaan.
Praktische aanpak van chirurgische spoedingrepen in het veld
Tijdens de opleiding leren (paarden)dierenartsen diverse chirurgische ingrepen uit te voeren, meestal vinden deze plaats onder ideale omstandigheden. Maar wat nu als je bij een spoedgeval in het veld staat onder minder ideale omstandigheden? Wat heb je allemaal nodig en hoe pak je het aan? Een aantal standaardregels en diverse tips & tricks worden nader toegelicht. Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden de meest voorkomende ingrepen besproken.
Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer heb ik een advocaat nodig?
Aan de hand van praktijkvoorbeelden zal geprobeerd worden om inzicht te geven in: de beperking van aansprakelijkheid van een (paarden)dierenarts, onder andere aan de hand van algemene voorwaarden en hoe deze moeten worden gebruikt. De non-conformiteit bij koopovereenkomsten, wie stelt dat vast? De paardendierenarts? De bewijspositie van kopers en verkopers van paarden en de rol daarin van de paardendierenarts. De aankoopkeuring versus de verkoopkeuring.
Bevlogen spekers
Dr. Joke Rijckaert (BE)
Joke is in 2013 afgestudeerd als dierenarts aan de Faculteit Diergeneeskunde te Merelbeke (Universiteit Gent). Vervolgens heeft zij een doctoraat afgerond over neurologie en zenuwfunctietesten bij normale en ataxische paarden. Zij heeft ervoor gekozen om klinisch onderzoek te doen om antwoorden te vinden op medische problemen. Die nieuwe informatie en kennis heeft zij al in diverse lezingen op internationale congressen gedeeld. Na haar ervaringen in de interne kliniek voor paarden in Gent, werkt zij sinds 2020 bij DAP Caballance in Lier (BE).
Drs. Carmen JW Scheffer MVR DipECVS (NL)
Carmen is in 1996 afgestudeerd nadat zij in 1995 de titel Master of Veterinary Research behaald had. Na haar opleiding tot specialist bij afdeling Heelkunde in Utrecht en dierenkliniek "De Bosdreef" in Moerbeke-Waas (BE), is zij in 2001 Diplomate van de European College of Veterinary Surgeons (ECVS). Sindsdien is zij als freelance paardenchirurg werkzaam voor diverse paardenklinieken, met als hoofdlocatie paardenkliniek “De Watermolen” in Haaksbergen. Haar grootste chirurgische uitdaging ligt bij de arthroscopieën, maar ook sportgerelateerde blessures en revalidatie hebben haar interesse. Daarnaast heeft zij diverse publicaties op haar naam staan en vindt ze het leuk om lezingen te geven.
Mr. Wibe Reddingius (NL)
Wibe afgestudeerd aan de (toen nog) Rijks Universiteit Leiden in de rechtsgeleerdheid, civiel rechtelijke richting. In 1993 is hij in Rotterdam beëdigd als advocaat bij Kneppelhout & Korthals Advocaten en werd uiteindelijk managing partner tot 2010. In 2013 werd hij partner bij Nysingh Advocaten en Notarissen in Arnhem en heeft hij – naast zijn ondernemings- en handelsrecht praktijk - de hippische praktijk opgepakt en die vervolgens vanaf medio 2015 voortgezet in Rotterdam bij Langelaar Klinkhamer Advocaten. In de tussentijd woonde hij op een boerderij met 5 paarden aan huis. Hij heeft veel gereden, onder andere met het Cavalerie Ere Escorte op Prinsjesdag achter de gouden koets. Hij kent de hippische wereld inmiddels bijna als zijn broekzak, hij spreekt de taal en staat als advocaat vele hippische branche organisaties bij en treed op voor vooraanstaande ruiters, amazones, fokkers, handelaren en ook paardendierenartsen in zowel binnen als buitenland.
Data en Locaties
Dinsdag 15 februari 2022 - Heinrichs Horses in Weert (alleen fysiek)
In 2021 is in Weert een gloednieuwe stal gebouwd door de Duitse vastgoed ondernemer Johannus Heinrichs. Op deze stal zwaait vanaf eind 2021 Tobias Meyer (Duits kampioen springen) de scepter. Deze nieuwe stal, en een tweede stal in Hunsel zijn gevestigd in het hart van de paardensport. In een straal van 50 kilometer rondom deze locaties vinden elke week vele (internationale) wedstrijden plaats, van groot belang voor een internationaal bekende springstal. Heinrichs Horses richt zich op zowel de spring- als de dressuursport en is daarnaast ook actief in de fokkerij.
Donderdag 17 februari 2022 – Nationaal Hippisch centrum Ermelo (fysiek en online)
Het Nationaal Hippisch Centrum is het kloppende hart van paardensport en fokkerij in Nederland. Het bestaat uit het KNHS-centrum en het KWPN-centrum en biedt onderdak aan een groot aantal paardensport gerelateerde organisaties FNRS/KNHS en stamboeken.
Hoe gaat deze middag en avond er praktisch uitzien?
Zowel op 15 en 17 februari willen we fysiek samenkomen mits de coronamaatregelen dat toelaten. Voor degene die er niet live bij kunnen zijn, zal het digitaal volgen van de meeting op 17 februari mogelijk zijn. Mochten de fysieke meetings worden geannuleerd, dan zal in ieder geval de online meeting voor iedere deelnemer op 17 februari te volgen zijn. Aangepaste aanvangstijden volgen dan nog.
Kosten voor deelname zijn € 55,00 per persoon. Voor de Klinische Avonden Paard zijn er formele accreditatie punten aangevraagd bij PE veterinair en CPD.
Uitsluitend dierenartsen kunnen deelnemen aan de Klinische Avonden Paard
Locatie en datum
Begint op | 17-02-2022 |
Eindigt op | 17-02-2022 |
Cursusduur | 1 Dagdeel |
Prijs | € 55,- (excl. btw) |
Sector(en) | Dierenarts |
Vakgebied(en) | Chirurgie, Neurologie, Spoed |
Differentiatie(s) | Gezelschapsdieren |
Accreditatie |
PE-Veterinair (NL)(aangevraagd punten)
|
Bedrijf | Virbac |
Locatie | Online |
Website | https://www.virbac.nl |