Diabetes Ketoacidose en Hyperglycemisch Hyperosmolair Syndroom bij de Hond en Kat

  • 2,5 Uren
  • 70,-
  • Online
  • Dierenarts, Paraveterinair

Omschrijving

Online Vet Training

De cursus is gratis voor leden van OnlineVetTraining met een premium lidmaatschap. Bovendien hebben leden ook toegang tot podcasts, protocollen en een uitgebreide kennis database met honderden vragen, beantwoord door specialisten. Voor meer informatie over het OVT leerplatform en omtrent een lidmaatschap ga naar www.onlinevettraining.be/lidmaatschap.

De bijscholing is onmiddellijk na registratie beschikbaar en is volledig online te volgen. Na registratie heb je gedurende 3 maanden toegang tot de cursus.

Diabetes ketoacidose (DKA) en hyperglycemisch hyperosmolair syndroom (HHS) zijn levensbedreigende complicaties van diabetes mellitus die regelmatig voorkomen bij honden en katten.

De dieren verkeren vaak in algemeen slechte toestand met erge verstoring van hun vochtbalans en elektrolytenconcentraties. Bij HHS is er daarenboven sprake van erge hyperosmolariteit. Een goede kennis van de fysiologie, de mogelijke onderliggende oorzaken en hoe deze dieren correct te behandelen, is dan ook zeer belangrijk voor een succesvolle afloop.

Deze cursus is hands on! Er zal geen uitgebreide review van de literatuur gegeven worden, maar duidelijke richtlijnen omtrent welke verdere diagnostische testen er dienen te gebeuren en hoe we deze ziektes behandelen. Hierbij zal antwoord gegeven worden op onder andere de volgende vragen:

  • Wat is het verschil tussen DKA en HHS en komen ze beiden voor bij zowel honden als katten?
  • Wat zijn mogelijke onderliggende oorzaken die kunnen leiden tot DKA of HHS?
  • Welke diagnostische testen moet ik steeds uitvoeren bij dieren met DKA of HHS?
  • Hoe moet ik dieren met DKA en HHS behandelen? Wat zijn de initiële focuspunten? Wanneer start ik met insuline therapie? Welk insuline preparaat moet ik geven en via welke weg moet ik dit toedienen? Welke dosissen moet ik geven?
  • Wat moet ik allemaal opvolgen wanneer ik een dier met DKA of HHS behandel?
  • Is er een verschil in behandeling tussen DKA en HHS?

De bijscholing bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules). Elk hoofdstuk bevat een video van een vooraf opgenomen power point presentatie. Verder krijg je interessant leesmateriaal en handouts van de volledige cursus. Bovendien ontvang je bij deze bijscholing een uitgeschreven protocol over de diagnostiek en behandeling van dieren met DKA en HHS dat je op latere momenten, in het heetste van de strijd, in de praktijk gemakkelijk en snel kan raadplegen. Met vragen voor de lesgever kan je steeds terecht op het online forum.

Locatie en datum

Cursusduur2,5 Uren
Prijs€ 70,- (excl. btw)
Sector(en)Dierenarts, Paraveterinair
Vakgebied(en)Interne geneeskunde, Spoed
Differentiatie(s)Gezelschapsdieren
Accreditatie
EBP (België)(5 punten)
BedrijfOnline Vet Training
LocatieOnline
Telefoon+17789297954
Websitehttps://www.onlinevettraining.be