De ziekte van Cushing: diagnose, behandeling en opvolging

  • 3,5 Uren
  • 95,-
  • Online
  • Dierenarts

Omschrijving

Online Vet Training

De cursus is gratis voor leden van OnlineVetTraining met een premium lidmaatschap. Bovendien hebben leden ook toegang tot podcasts, protocollen en een uitgebreide kennis database met honderden vragen, beantwoord door specialisten. Voor meer informatie over het OVT leerplatform en omtrent een lidmaatschap ga naar www.onlinevettraining.be/lidmaatschap.

De bijscholing is onmiddellijk na registratie beschikbaar en is volledig online te volgen. Na registratie heb je gedurende 3 maanden toegang tot de cursus.

De ziekte van Cushing is de meest voorkomende hormoonaandoening bij honden en kennen we omwille van deze reden dan ook allemaal! Maar ook al is het een goedgekende ziekte, toch is het een ziekte die, net zoals de meeste endocrinologische aandoeningen, wat uitdagingen met zich meebrengt. Eerst en vooral is het stellen van een diagnose niet altijd even simpel. Dit omdat geen enkel diagnostische test 100% betrouwbaar is en kan leiden tot vals positieve en vals negatieve resultaten. Het is om deze reden dan ook belangrijk om enkel dieren te testen die klinisch sterk verdacht zijn van de ziekte van Cushing. Eenmaal de diagnose gesteld is, wordt er vaak gekozen voor medicamenteuze behandeling met Trilostane. Aangezien 5 tot 25% van de honden die behandeld worden met Trilostane in de eerste 2 jaar van behandeling klinische klachten van iatrogeen hypoadrenocorticisme kunnen ontwikkelen, is het belangrijk om de behandeling met Trilostane goed op te volgen. De ACTH stimulatie test is hierbij de meest gekende en gebruikte test, maar werd hiervoor nooit gevallideerd. In de afgelopen jaren zijn er dan ook verschillende andere methode`s voorgesteld die gebruikt kunnen worden om de behandeling met Trilostane op te volgen.

Deze cursus zal de praktijkdierenarts voorzien van een volledige update en gespecialiseerd advies omtrent de diagnostiek, behandeling en opvolging van behandeling van honden met de ziekte van Cushing en je helpen om volgende beslissingen te maken:

  1. Wanneer over te gaan tot het uitvoeren van hormoontesten voor de ziekte van Cushing (een groot klinisch vermoeden is hierbij zeer belangrijk!)
  2. Welke hormoontest te gebruiken voor de diagnose (wat zijn hun voor-en nadelen?)
  3. Hoe het onderscheid te maken tussen hypofyse en bijnierafhankelijk hyperadrenocorticisme (kan het gelijktijdig voorkomen?)
  4. Welke behandeling te adviseren
  5. Welke test te kiezen voor de opvolging van de behandeling met Trilostane

De bijscholing bestaat uit verschillende hoofdstukken (modules). Elk hoofdstuk bevat een video van een vooraf opgenomen powerpoint presentatie. Verder krijg je interessant leesmaterial en handouts van de volledige cursus en krijg je de kans om een klinische case zelfstandig op te werken. Bovendien ontvang je bij deze bijscholing een uitgeschreven model dat je kan helpen om in te schatten hoe waarschijnlijk het is dat een hond de ziekte van Cushing heeft en een vragenlijst die je kan helpen om de levenskwaliteit van dieren met Cushing op te volgen. Met vragen voor de lesgever kan je steeds terecht op het online forum.

Locatie en datum

Cursusduur3,5 Uren
Prijs€ 95,- (excl. btw)
Sector(en)Dierenarts
Vakgebied(en)Interne geneeskunde
Differentiatie(s)Gezelschapsdieren
Accreditatie
EBP (België)(7 punten)
BedrijfOnline Vet Training
LocatieOnline
Telefoon+17789297954
Websitehttps://www.onlinevettraining.com